Oedeemtherapie

In Nederland lijden ongeveer 350.000 mensen aan een aandoening van het lymfevaatstelsel, waarvan lymfoedeem het gevolg kan zijn. Lipoedeem is een andere aandoening waarbij de opbouw van vetcellen op speciale locaties gestoord is. Op den duur kan daarbij een vochtprobleem ontstaan zoals bij lymfoedeem. Beide aandoeningen zijn chronische van aard en hebben grote invloed op het dagelijkse leven. Zonder behandeling kunnen ze zelfs tot invaliditeit leiden. Een juiste diagnose in een vroeg stadium en een behandeling door een gespecialiseerde oedeemtherapeut zijn voor deze patiënten heel belangrijk.

De oedeemtherapeut richt zich op het behandelen van oedeem (vochtophoping) in het lichaam. Oedeem kan leiden tot een zwaar of vermoeid gevoel in een arm of been, een strak en gespannen gevoel rondom de borst, pols, vingers, enkel, elleboog of knieën. Het doel is het verminderen van oedeem om toename van zwelling, stijfheid, pijn en ernstige complicaties als wondroos (erysipelas) te voorkomen.

Ingrid werkt volgens de Australische methode van Casley Smith. In tegenstelling tot de andere behandelmethoden wordt er gestart met het activeren van het diepere lymfesysteem, gevolgd door het legen van het aangedane gebied via dit diepe systeem. Dit zorgt voor een complete activering van het lymfstelsel.

De behandeling bestaat uit een combinatie van manuele lymfedrainage, oefentherapie, compressietherapie, huidverzorging en leefregels.
Door deze combinatie wordt in zeer korte tijd een optimaal behandelresultaat
bereikt.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en op het bevorderen van de functie van niet aangedane lymfvaten c.q. klieren.

Compressietherapie: om afname in omvang zo snel mogelijk te bereiken zal er veelal gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is zal er veelal een therapeutisch elastische kous aangemeten worden om het effect te behouden.

  • Oefentherapie: ter verbetering van de beweeglijkheid, spierversterking, afvoerbevordering en conditieverbetering.
  • Ademtherapie: ademhalingsoefeningen ter bevordering van afvoer van lymfevocht.
  • Voorlichting: over huidverzorging, preventie en zelfhulp.
  • Lymfetaping: een specifieke tapetechniek die de huid iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht beter verloopt.

Vergoeding

Oedeemtherapie valt onder de aanvullende verzekering van de reguliere fysiotherapie behandelingen. Wanneer er sprake is van een chronisch klachtenbeeld op het gebied van oedeem heeft u een verwijzing van een arts nodig. De kosten voor oedeemtherapie vallen vanaf de 21e behandeling onder de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering.

Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien welke vergoeding voor oedeemtherapie u heeft. Bekijk hier het overzicht voor vergoedingen vanuit uw zorgverzekering. Een behandeling duurt 45 minuten en er geldt een apart tarief.

MAAK EEN AFSPRAAK