Trainen en daarbij blessures voorkomen, dat is waar iedereen die fit wil zijn naar streeft. Hoewel je blessures nooit helemaal kunt uitsluiten, kun je de kans erop aanzienlijk verkleinen met de volgende tips. Wist je namelijk dat bij het tegengaan van blessures meer komt kijken dan een goede warming-up en cooling down?

In Nederland worden jaarlijks zo’n 4,5 miljoen blessures opgelopen door sporters. Fitness, voetbal en hardlopen worden hierbij genoemd als de meest ‘risicovolle’ sporten. Reden om er daarom maar niet aan te beginnen? Juist niet. Met de goede kennis en aanpak haal je het maximale uit je training en sta je ook nog eens zorgeloos in je sportschoenen! 

Zorg voor sterke spieren
Kracht en stabiliteit zorgen ervoor dat je onverwachte bewegingen beter kunt opvangen en verlagen het risico op blessures. Zorg daarom dat je heel je lichaam traint. Niet alleen krachttraining, maar ook bijvoorbeeld Pilates zorgt voor sterke en soepele spieren en daarmee een goede lichaamshouding. Gebruik bij krachttraining overigens nooit te zware gewichten, want dit kan ten koste gaan van je uitvoering. Trainen in een onnatuurlijk lichaamshouding geeft weer meer kans op blessures.  

Neem je rust
De gedachte ‘hoe meer hoe beter’ lijkt aantrekkelijk als je snel fit wilt worden, maar zet dat maar uit je hoofd. Belangrijker is dat je slim traint: geef je spieren dus op tijd rust om vervolgens sterker te worden. Overbelasting is één van de belangrijkste oorzaken van blessures!  Al een blessure opgelopen? Neem de tijd om te herstellen, want hoe graag je ook wilt: je genezingstijd is vrijwel niet te verkorten, alleen te verlengen doordat je forceert.

Zoek goede coaching en begeleiding
Sporten (met of zonder blessure) moet je geleidelijk opbouwen, zonder je spieren te overbelasten. Een persoonlijk trainingsschema helpt hierbij. Een sportinstructeur of fysiotherapeut stelt een realistisch plan op dat bij jouw lichaam past. Daarbij letten zij op je uitvoering, houding en de intensiteit van je trainingen. Professioneel advies kan veel blessures voorkomen, het enige wat jij nog hoeft te doen is je goede moed verzamelen en gáán!

Richard Spierings is werkzaam als fysio-, manueel- en (sport) therapeut. Richard heeft veel ervaring in het actief benaderen en begeleiden van patiënten/cliënten/(top)sporters. Het mooiste van zijn vak vind hij om samen met de cliënt een passende oplossing te vinden voor eventuele klachten (het gezondheidsprobleem), of een training samen te stellen ter verbetering van de prestaties of het voorkomen van eventuele blessures.