Diabetes type 2, obesitas, burn-out, overspannenheid en hart- en vaatziekten nemen vandaag de dag het grootste deel van de ziektelast voor hun rekening. Tot halverwege vorige eeuw werd het merendeel van de ziekten veroorzaakt door infecties. Nu spelen zaken als stress en verkeerde voeding in combinatie met een gebrek aan beweging ook een rol. Daarom word er steeds vaker gesproken over zogenaamde ‘leefstijlziekten’.

In Maart 2018 is een Manifest voor Leefstijlgeneeskunde verschenen. Deze werd opgesteld door verschillende artsen en wetenschappers die pleiten voor een omslag in de gezondheidszorg. Volgens hen is de potentie van ‘leefstijlgeneeskunde’, die zich focust op zaken als beweging, voeding, stress en slaap, enorm en moet hier meer onderzoek naar worden gedaan. Dat zulk onderzoek er niet allang in overvloed is, komt doordat medisch onderzoek vrijwel volledig is geprivatiseerd en dus in handen is van ‘de markt’. En aan adviezen als ‘begin jij maar eens met elke dag een half uur wandelen’ is door die markt niets te verdienen.

Dit is een probleem wat de gehele diersoort ‘de mens’ raakt. En soms vergeten we dat wij mensen/homo sapiens ook dieren zijn. In tegenstelling tot ons extreem goed ontwikkelde brein verschilt de rest van ons lijf niet gek veel van andere zoogdieren. Waar andere zoogdieren hun lijf nog altijd gebruiken op de manier die bij het lijf past, is dat bij ons allang niet meer het geval. Met dat briljante brein heeft de mens zijn omgeving in relatief korte tijd drastisch weten te veranderen. En daar gaat het dus mis. Die omgeving mag dan soms als enorm prettig worden ervaren met overal liften, fastfoodketen en luxe vervoersmiddelen, maar voor ons lijf zijn ze funest.
Deze omgeving stimuleert ons te zitten in plaats van te lopen, te rijden in plaats van te rennen, te bunkeren in plaats van te lijnen, te waken in plaats van te slapen. Er word geen enkele rekening gehouden met het zogenaamde dier in de mens. Er is een groot gat ontstaan tussen wie wij zijn en wat we doen. Tussen de talloze moderne verleidingen en stressoren waarmee we dagelijks worden geconfronteerd en de prehistorische belonings- en stresssystemen.

Om dit wat begrijpelijker te maken kan er gekeken worden naar een eenvoudig gedachte-experiment. Stel je voor dat je in een bos loopt en opeens een piepend geluid hoort. Je ziet een klein, pasgeboren hert waarvan de moeder nergens te bekennen is. Je neemt het hert mee naar je huisje midden in het centrum van Eindhoven. Je voert het beest chocola, fastfood en suikerhoudende dranken en laat het onder een deken op de bank slapen. Zes maanden later is het hert sloom, dik en te vermoeid om op zijn poten te staan. Is het nu zo dat hij de slechte poten, schildklierafwijking of depressieve aanleg van zijn moeder heeft overgenomen? Nee, het beest groeit op in een omgeving waarin hij niet op hoort te groeien.
Als het om andere dieren gaat voelen we prima aan dat deze frisse lucht, pure voeding en ruimte om te bewegen nodig hebben maar zodra het om onszelf gaat schiet dat gevoel opeens te kort. De huidige omstandigheden zijn (evolutionair gezien) in razend korte tijd veranderd maar ons lijf is daar nog niet op aangepast. We zijn gebouwd op schaarste, maar we leven in overvloed.

Wanneer u uw leefstijl en gezondheid wilt verbeteren kunt u hierover in gesprek gaan met uw fysiotherapeut. Buiten dat zij gespecialiseerd zijn in klachten van bewegingsapparaat kunnen zij u goed helpen op weg naar een gezonde leefstijl.