Kinderen leren door te spelen. Door te bewegen ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. De motorische ontwikkeling kan bij een kind vertraagd of anders verlopen. Sommige kinderen hebben meer oefening nodig om bewegingsvaardigheden te leren of moeten met minder mogelijkheden leren bewegen. Kinderfysiotherapie richt zich specifiek op een optimale motorische ontwikkeling.

Door te observeren en onderzoeken krijgt de kinderfysiotherapeut een compleet beeld van de bewegingsmogelijkheden en het motorisch niveau van het kind. Een behandelplan met doelen en evaluatiemomenten wordt opgesteld. Ouders worden betrokken in de behandeling en krijgen adviezen. Daarnaast is het contact met de omgeving (kinderdagverblijf, school en eventuele andere behandelaars) erg belangrijk.

Aandachtsgebieden:

  • Baby’s met voorkeurshouding of afplatting van het hoofd   
  • Tonusregulatiestoornissen (te hoge spierspanning-> te gespannen zijn, of juist een te lage spierspanning -> te slap zijn)
  • Huilbaby’s die onrustig zijn, zich overstrekken of opvallend bewegen
  • Motorische ontwikkelingsachterstand, eventueel bij premature of dysmature baby’s,   syndromen, mentale retardatie, ASS, A(D)HD, DCD
  • Orthopedische klacht zoals klompvoetjes, heupdysplasie, status na fractuur, sportblessures
  • Neurologische ontwikkelingsstoornissem, neuromusculaire aandoeningen
  • Problemen met schoolse vaardigheden zoals schrijven, fijne motoriek, ruimtelijke oriёntatie
  • Problemen met kracht en uithoudingsvermogen, ademhalingsproblematiek
  • Afwijkend looppatroon, houding, scoliose, obesitas

Samenwerking

Binnenkort start MaxKids Fit en MaxKids Fun, een samenwerking tussen verschillende disciplines zoals kinderfysiotherapeut, motorisch remedial teacher en sportfysiotherapeut. Op verantwoorde wijze kan ieder op zijn eigen niveau in een groepje kennis maken met fitness en balspellen en wordt er spelenderwijs geoefend met springen en balanceren om sterker en soepeler te worden. Het doel is om motorisch uitgedaagd te worden en plezier te hebben in het bewegen. MaxKids is juist ook voor kinderen die wat moeite hebben met bewegen en/of met (beginnend) overgewicht.

Even voorstellen

Ik ben Annemieke en werk met veel plezier met kinderen en ouders. Ieder kind is uniek en het analyseren van de bewegingsproblemen bij een kind en de juiste aanpak vinden maken het nog leuker en uitdagender. Creativiteit blijft namelijk nodig, en het samenwerken met ouders vanzelfsprekend, evenals interdisciplinair overleg.

Ik ben geregistreerd in het BIG en kwaliteits register voor kinderfysiotherapie, en heb een Masters in Paediatric Physical Therapy (MPPT), werkervaring in o.a. kinderrevalidatie, speciaal onderwijs, kinderdagcentra. Ook heb ik een aantal jaren gewerkt in de grootste organisatie voor kinderen met orthopedische en neurologische aandoeningen in Tanzania (www.ccbrt.or.tz). Het ging vooral om het verbeteren van de kwaliteit van zowel de fysiotherapie afdeling als de samenwerking met de andere disciplines. Bij terugkomst ben ik begonnen met waarnemen als kinderfysiotherapeut in een particuliere praktijk. Na diverse waarnemingen variërend van een half jaar tot een jaar ben ik in september 2016 in deze praktijk begonnen. Daarnaast ben ik moeder van 2 kinderen van 4 en 1 jaar en houd ik veel van sporten zoals fietsen.  

Richard Spierings is werkzaam als fysio-, manueel- en (sport) therapeut. Richard heeft veel ervaring in het actief benaderen en begeleiden van patiënten/cliënten/(top)sporters. Het mooiste van zijn vak vind hij om samen met de cliënt een passende oplossing te vinden voor eventuele klachten (het gezondheidsprobleem), of een training samen te stellen ter verbetering van de prestaties of het voorkomen van eventuele blessures.