Oedeemtherapie

In Nederland lijden ongeveer 350.000 mensen aan een aandoening van het lymfevaatstelsel, waarvan lymfoedeem het gevolg kan zijn. Lipoedeem is een andere aandoening waarbij de opbouw van vetcellen op speciale locaties gestoord is. Op den duur kan daarbij een vochtprobleem ontstaan zoals bij lymfoedeem. Beide aandoeningen zijn chronische van aard en hebben grote invloed op het dagelijkse leven. Zonder behandeling kunnen ze zelfs tot invaliditeit leiden. Een juiste diagnose in een vroeg stadium en een behandeling door een gespecialiseerde oedeemtherapeut zijn voor deze patiënten heel belangrijk.

De oedeemtherapeut richt zich op het behandelen van oedeem (vochtophoping) in het lichaam. Oedeem kan leiden tot een zwaar of vermoeid gevoel in een arm of been, een strak en gespannen gevoel rondom de borst, pols, vingers, enkel, elleboog of knieën. Het doel is het verminderen van oedeem om toename van zwelling, stijfheid, pijn en ernstige complicaties als wondroos (erysipelas) te voorkomen.

Ingrid Meulenbroeks oedeemtherapeut

Ingrid Meulenbroeks is naast fysiotherapeut sinds 2012 opgeleid tot oedeemtherapeut. Tijdens een aantal cursussen gericht op oncologische revalidatie kwam Ingrid in aanraking met oedeemklachten. Om de grote groep patiënten met secundair lymfoedeem, door onder andere kanker en kankerinterventies goed te kunnen behandelen, is het belangrijk om over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Ingrid is bij de Berekuyl academy opgeleid tot oedeemfysiotherapeut waarin alle facetten van primair en secundair lymfoedeem uitgebreid aan de orde komen. Ingrid werkt volgens de Australische methode van Casley Smith. In tegenstelling tot de andere behandelmethoden wordt er gestart met het activeren van het diepere lymfesysteem, gevolgd door het legen van het aangedane gebied via dit diepe systeem. Dit zorgt voor een complete activering van het lymfstelsel.

In de loop der jaren heeft Ingrid zich verder verdiept in de behandeling van oedeem en in 2018 geregistreerd als Fill&Flush oedeemtherapeut bij LTA:NL (Lymphoedema Training Academy Nederland). Dit is een stichting met als doel de best mogelijke zorg te verkrijgen voor patiënten met lymfoedeem, lipoedeem en lifestyle gerelateerde aandoeningen en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door het aanbieden van op wetenschap gestoelde toepassingen, educatie en trainingen aan zorgprofessionals die zorgdragen voor patiënten met lymfoedeem. https://www.lympf.org.uk

De behandeling bestaat uit een combinatie van manuele lymfedrainage, oefentherapie, compressietherapie, huidverzorging en leefregels.
Door deze combinatie wordt in zeer korte tijd een optimaal behandelresultaat
bereikt.

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek gericht op het activeren van het lymfesysteem, het aanzetten van gezonde lymfeklieren en de weg hiernaartoe vrij te maken. Hierdoor kan het vocht wat opgehoopt is in een bepaald gebied draineren en verder in het lichaam opgenomen worden. De massagetechniek wordt ondersteund met allerlei tools zoals lymfetaping, lpg, cupping en fascietechnieken. Dit is afhankelijk van het klachtenbeeld.

Omdat ook beweging de lymfeafvoer stimuleert, zijn bewegingsoefeningen altijd een belangrijk onderdeel van de therapie. De oedeemtherapeuten van het oedeemnetwerk van Fysiovisie hebben hele prettige filmpjes met oefeningen voor thuis samengesteld die u van Ingrid meekrijgt.

Naast de manuele lymfedrainage is het essentieel om voldoende compressie te geven op het lichaamsdeel waar het oedeem zich bevind. Hiervoor wordt er veel gewerkt met therapeutisch elastische kousen of zwachtelmaterialen. Als het lymfoedeem door de therapie verminderd is, kan met een kous worden gezorgd dat de weefseldruk gehandhaafd blijft zodat het oedeem niet terug komt. Bij Ingrid kunt u ook terecht voor het aanmeten van het juiste compressiemiddel. Zij werkt als extern aanmeetpartner via Livit orthopedie. https://www.livit.nl/steunkousen

Lymfdrainagemassage is zinvol gebleken bij de behandeling van:

  • primair lymfoedeem (aangeboren misvorming van het lymfvaatstelsel)
  • secundair oedeem als gevolg van de behandeling die bij kanker wordt toegepast:
  • operaties chemo en bestralingen, bijvoorbeeld borst- of genitaal kanker.
  • chronisch veneus oedeem dat vaak gepaard gaat met ulcus cruris (open been);
  • lymfdrainagemassage kan goed worden toegepast bij spataderen (varices)
  • posttraumatisch en postoperatief oedeem (zwellingen ontstaan na sport- en andere ongevallen, na operaties, reflexdystrofie en zwellingen; bij steriele ontstekingen zoals reuma)
  • andere oedemen zoals zwangerschapsoedeem, lipoedeem.
  • huidaandoeningen zoals littekens, fibrose of andere huidintrekkingen.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en op het bevorderen van de functie van niet aangedane lymfvaten c.q. klieren.

Compressietherapie: om afname in omvang zo snel mogelijk te bereiken zal er veelal gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is zal er veelal een therapeutisch elastische kous aangemeten worden om het effect te behouden.

  • Oefentherapie: ter verbetering van de beweeglijkheid, spierversterking, afvoerbevordering en conditieverbetering.
  • Ademtherapie: ademhalingsoefeningen ter bevordering van afvoer van lymfevocht.
  • Voorlichting: over huidverzorging, preventie en zelfhulp.
  • Lymfetaping: een specifieke tapetechniek die de huid iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht beter verloopt.

Vergoeding

Oedeemtherapie valt onder de aanvullende verzekering van de reguliere fysiotherapie behandelingen. Wanneer er sprake is van een chronisch klachtenbeeld op het gebied van oedeem heeft u een verwijzing van een arts nodig. De kosten voor oedeemtherapie vallen vanaf de 21e behandeling onder de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering.

Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien welke vergoeding voor oedeemtherapie u heeft. Bekijk hier het overzicht voor vergoedingen vanuit uw zorgverzekering. Een behandeling duurt 45 minuten en er geldt een apart tarief.

MAAK EEN AFSPRAAK

Voor het beste resultaat om het oedeem onder controle te houden is alleen manuele lymfedrainage niet voldoende. Voorlichting over het klachtenbeeld is erg belangrijk. Een combinatie van goede leefregels en huidverzorging, oefentherapie, gebruik van compressiemiddelen zoals zwachtels, wraps of een therapeutische elastische kous en manuele lymfedrainage. U kunt bij Ingrid terecht voor meer informatie en het maken van een afspraak voor oedeemtherapie of het aanmeten van een therapeutische elastische kous.