Deel dit artikel

Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed.

Oedeemtherapie Waalre

Stress is ongezond!

Als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning kan dit erger worden en zorgen voor een burn-out. Die spanning kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld constant te hoge werkdruk, problemen op je werk of spanning in je gezin. Maar vaak ook is het een combinatie van dit soort factoren.

Overbelasting en uitputting

Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan een stress veroorzakende situatie, kan dat zorgen voor overbelasting en uitputting. Dit kan resulteren in een burn-out. Een burn-out is vaak werk gerelateerd, maar dit hoeft niet. Het slechte nieuws is dat stress je hersenen aantast. Maar het goede nieuws is dat de hersenen flexibel zijn en dat sport en bewegen helpt je hersenen te herstellen!

Sporten of bewegen herstelt de hersenen

Het sporten of bewegen herstelt de hersenen, waardoor de geheugenfunctie en het concentratievermogen weer verbeteren. Door te sporten of bewegen kan de remmende werking zelfs toenemen, waardoor de productie van cortisol afneemt en zodoende de stress vermindert. Kies vooral daarom een activiteit die je leuk vindt, want dat vergroot de kans dat je regelmatig blijft sporten of bewegen. Ga dus vooral gedoseerd sporten afgewisseld met rust en ontspanning. Leg de nadruk op herstel en plezier en niet op prestatie!

Opleiding behaald in de Sport op het Summa College in Eindhoven. Sportmassage behaald bij IVS opleidingen. Zelf actief in de sportschool, altijd in voor een praatje en gezelligheid! Mijn naam is Niels, werkzaam op elke donderdag en vrijdag bij MaxFysio Waalre. Op deze dagen verzorg ik de lessen FysioFitness, Pilates & MaxTraining. Voor individuele begeleiding, vitaliteitstesten en/of sportmassage kun je ook bij mij terecht! Samen met u streven we naar een sportief en vitaal doel in deze bijzondere tijd.