Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode van het bewegingsapparaat, organen en weefsels in het lichaam.
De bewegingsmogelijkehden van al deze systemen worden onderzocht en de therapeut zoekt naar bewegingsbeperkingen die een verband kunnen hebben met de klacht van de patiënt. Osteopaten maken gebruik van een uitgebreide praktische kennis over anatomie, neurologie, fysiologie en pathologie.

Wat doet de osteopaat?

Een osteopaat gaat de bewegingsmogelijkheden van het lichaam in kaart brengen en kijkt waar er afwijkende bewegingen plaatsvinden.
Zo gaat hij op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandelt deze door middel van spier- en fascia technieken, mobilisaties, manipulaties en andere behandelstrategieën. De osteopaat geneest niet maar moedigt het lichaam aan om zelf te genezen. Dit doet hij door blokkades en bewegingsbeperkingen die een genezing in de weg staan, op te heffen.

Mogelijke klachten

Mogelijke klachten kunnen zijn:

  • Rug- en nekproblemen: pijn, hernia, blokkades, spierstijfheid, beperkte beweeglijkheid
  • Gewrichtsproblemen: pijn, frozen shoulder, tenniselleboog
  • Hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, duizeligheid.
  • Sportletsels: verstuikingen, herhaalde ontstekingen, tendinitis, krampen, pijnen

MAAK EEN AFSPRAAK

Er zijn drie verschillende bewegende systemen in het lichaam waar de osteopaat naar kijkt:

  • Het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het craniosacrale systeem. Deze gebieden zijn namelijk triggers voor veel algemene klachten, het is dus noodzakelijk om naar deze plekken te kijken als je de oorzaak van de klacht wilt achterhalen.
  • Tijdens de behandeling zullen deze drie systemen naast elkaar worden gelegd en worden weer met elkaar in balans gebracht. Overmatige spierspanning wordt bijvoorbeeld verminderd waardoor spanning op bepaalde lichaamsdelen en het zenuwstelsel afneemt.