Manuele Therapie

Manuele therapie is bedoeld om klachten op te lossen van het gehele bewegingsapparaat, maar is bij uitstek gespecialiseerd in de wervelkolom. Klachten in de wervelkolom of ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed bewegen. Deze blokkades lossen we op door middel van behandeling van de kritieke punten in het lichaam lichaam. Door actief aan de slag te gaan met de probleemgebieden en daarbuiten, gaat het lichaam zelf werken om weer in gezonde staat te komen. Omdat de wervelkolom het centrale gedeelte is van het lichaam, zowel van het skelet als het zenuwstelsel, zal dit altijd het uitgangspunt van een behandeling zijn. Verwacht een efficiënte behandeling die direct merkbaar is in uw lijf.

Hoe werkt het?

De therapeut verhelpt de blokkades van het therapiegewricht door het toepassen van specifieke bewegingstechnieken. Er wordt gebruik gemaakt van zacht trekken aan, of duwen tegen de lichaamsdelen. Soms vult de therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan kortstondig sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit in eerste instantie als een vreemd gevoel, maar niet pijnlijk. Daarentegen, vaak juist prettig, omdat de beweeglijkheid direct voelbaar verbeterd.

Hoe gaat de 1ste behandeling?

Bij uw eerste afspraak vormt onze fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Vervolgens stelt onze manueeltherapeut samen met u een behandelplan op.

Wanneer manuele therapie?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slecht(er) kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden:

  • hoofd– en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Vergoeding

Manueeltherapie valt onder de aanvullende verzekering van de reguliere fysiotherapie behandelingen. Bekijk hier het overzicht van vergoedingen voor uw zorgverzekeraar. Uiteraard willen wij u helpen om te kijken hoe u verzekerd bent. Neem contact met ons op.

MAAK EEN AFSPRAAK