Deel dit artikel

Bij Maxfysiowaalre hebben we vele specialisaties. Het combineren van de diverse invalshoeken is vooral erg interessant bij klachten gerelateerd aan de wervelkolom. De combinatie van manuele therapie en dry-needling is perfect voor behandeling van rug- en nekklachten. Meest gehoorde reactie: Ik was blij verrast over het resultaat. Na één behandeling voelde ik al effect: minder pijn en meer ontspanning van de spieren…

Oedeemtherapie Waalre

Wat is Dry-Needling* precies?

Dry-Needling is een vrij nieuwe fysiotherapeutische behandeling waarbij de pijnpunten (triggerpoints) in spieren en weefsels met hele dunne naalden behandeld worden. De naalden worden kort ingebracht en licht bewogen tot ze na een paar seconden een reactie in de spier teweeg brengen. “Dry”, het woord zegt het al, duidt aan dat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd. Er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. Het effect is een snelle en langdurige ontspanning.
Dry-Needling is overgewaaid uit Canada en de VS en in 2007 erkend door het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF).

Triggerpoints, hoe kom je daar aan?

Triggerpoints (pijnpunten) zijn hele kleine verkrampingen in de spieren die aanvoelen als pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. De spier kan hierdoor niet meer ontspannen.
Naast plaatselijke pijn veroorzaken triggerpoints ook vaak klachten op een andere plek dan waar de spierknoop zit. Dat noemen we ‘uitstralingspijn’.
Triggerpoints ontstaan meestal door over- of juist onderbelasting, een verkeerde houding, zwaar werk, sporten zonder warming-up of stress. Dat veroorzaakt spanning en irritatie van het spierweefsel en na verloop van tijd kunnen er triggerpoints ontstaan.
Pijnpunten uiten zich op verschillende manieren. Pijnlijke, stijve en minder krachtige spieren, tintelingen in armen en benen, hoofdpijn en duizeligheid zijn daar een paar voorbeelden van.

Wat is het verschil met acupunctuur?

Dry-Needling lijkt op acupunctuur. Beide methoden gebruiken dezelfde naaldjes. Acupunctuur is een ‘energiebehandeling’ waarbij de naalden langs de energiebanen van het lichaam worden geplaatst en niet uitsluitend op de pijnplekken. Acupunctuurnaalden zitten veel langer in het lichaam. Soms wel 20 minuten.

Hoe werkt Dry Needling precies en wat voel ik ervan?

De therapeut gaat op zoek naar het triggerpoint en tikt het naaldje snel door de huid. Hier
voel je nagenoeg niets van. Voorzichtig duwt hij het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier door zich even kort aan te spannen. Dat voelt als een elektrisch schokje. De spier ontspant zich daarna meteen weer. De therapeut beweegt het naaldje vervolgens op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Na de behandeling voelen de behandelde spieren soms wat gevoelig en beurs (‘blauwe plek’). Dat gevoel houdt ongeveer 2 uur tot een dag of twee aan.

Wat kan ik na de behandeling verwachten?

Na een behandeling is het goed om rustig te bewegen, de spieren licht te rekken en warm te houden. Eventuele napijn verdwijnt daardoor sneller. Soms geeft de therapeut oefeningen of adviezen mee om de effecten zelf bij te houden of te vermijden dat de klacht terugkomt. Je kunt na een behandeling al vrij snel verbeteringen voelen. Uitstralende pijn wordt aanzienlijk minder en de soepelheid van de spieren neemt toe. Andere effecten zijn een gevoel van meer energie, kracht, en ontspanning.

Wanneer kan ik kiezen voor Dry Needling?

In principe kan Dry Needling ingezet worden bij vrijwel alle klachten waar spieren bij betrokken zijn.
De meest voorkomende klachten zijn:

  • Nek- en schouderklachten
  • Tennis- en golferselleboog
  • Arm-, onderarm- of polsklachten
  • Hoofdpijn, spierspanningshoofdpijn, migraine
  • Rugklachten
  • Bekken- en bilklachten
  • Lies-, knie- en kuitklachten
  • Onderbeen-, bovenbeen en achillespeesklachten en hielspoor

Richard Spierings is werkzaam als fysio-, manueel- en (sport) therapeut. Richard heeft veel ervaring in het actief benaderen en begeleiden van patiënten/cliënten/(top)sporters. Het mooiste van zijn vak vind hij om samen met de cliënt een passende oplossing te vinden voor eventuele klachten (het gezondheidsprobleem), of een training samen te stellen ter verbetering van de prestaties of het voorkomen van eventuele blessures.