Deel dit artikel

Fysiotherapie is een paramedisch vakgebied dat klachten behandelt aan het bewegings- en steunapparaat van de mens. Het doel van de behandeling is om de pijn van de patiënt te verlichten of weg te nemen, het functioneren van de patiënt te optimaliseren, te helpen bij het herstel bij blessures, of functie van gebieden in het lichaam te verbeteren. Fysiotherapeuten kunnen zich specialiseren in verschillende vakgebieden, zoals manuele fysiotherapie, kinderfysiotherapie, sportfysiotherapie of oedeemfysiotherapie.

Oedeemtherapie Waalre

Verzekeraars bezuinigen op fysiotherapie

Veel verzekeraars bezuinigen per 2020 op de dekking van fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering.
Dit betekent concreet:

  • Pakketten met hoge dekking worden geschrapt of zijn niet meer af te sluiten (bijvoorbeeld bij Nationale Nederlanden, De Amersfoortse Stad Holland, VGZ en UMC)
  • Dekkingen van aanvullende verzekeringen met fysio worden verlaagd (bijvoorbeeld bij CZ, Univé en VGZ)
  • Aanvullende verzekeringen worden duurder (bijna alle verzekeraars)

Afhankelijk van aanvullende verzekering

Voor honderdduizenden Nederlanders speelt fysiotherapie een belangrijke rol in de gezondheid. Maar lang niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering.
Een groot deel blijft afhankelijk van de particuliere, aanvullende verzekeringen. Op die verzekeringen heeft de overheid geen invloed. Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen wie zij verzekeren en welke premie zij er voor rekenen.

Onbeperkt fysiotherapie duur én lastig te verzekeren in 2020

Het wordt duurder en lastiger om in 2020 een zorgverzekering af te sluiten met (onbeperkte) vergoeding voor fysiotherapie. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer door alle vergoedingsvoorwaarden.
Aanvullende verzekeringen gaan in prijs omhoog, pakketten worden geschrapt en veel verzekeraars blijven vasthouden aan medische voorselecties.
Nu alle zorgverzekeraars hun premies en voorwaarden voor volgend jaar bekend hebben gemaakt, is het tijd om de balans op te maken:

  • Er zijn slechts drie zorgverzekeraars die een pakket bieden met volledige dekking voor fysiotherapie. Alle drie vallen onder hetzelfde concern.
  • Bij alle drie geldt een medische selectie.
  • Voor een pakket met volledige vergoeding van fysiotherapie betaal je volgend jaar gemiddeld 752,96 euro. Dat is ruim 78 euro meer dan vorig jaar.
  • Pakketten met ruime dekking voor fysiotherapie (meer dan 20 behandelingen per jaar) worden geschrapt of zijn duurder geworden.

Overzicht

In 2020 zijn er nog maar drie zorgverzekeraars die een volledige dekking bieden voor fysiotherapie. Twee minder dan in 2019.

Maak een vergelijking voor (onbeperkt) fysiotherapie inclusief de basisverzekering en mogelijk andere dekkingen op zorgvergelijker (2020).

Bron: zorgwijzer.nl

In deze praktijk voor fysiotherapie en osteopathie ben ik werkzaam als oedeemtherapeut. Middels manuele lymfedrainage, lymfetaping, oefeningen, advies en zelfmangement voor thuis, ga ik voor optimaal resultaat bij klachten op gebied van lymfoedeem en lipoedeem.