Deel dit artikel

Oedeemtherapie: Ingrid Meulenbroeks is naast fysiotherapeut sinds 2012 opgeleid tot oedeemtherapeut. Tijdens een aantal cursussen gericht op oncologische revalidatie kwam Ingrid in aanraking met oedeemklachten. Om de grote groep patiënten met secundair lymfoedeem, door onder andere kanker en kankerinterventies goed te kunnen behandelen, is het belangrijk om over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Ingrid is bij de Berekuyl academy opgeleid tot oedeemfysiotherapeut waarin alle facetten van primair en secundair lymfoedeem uitgebreid aan de orde komen.

In de loop der jaren heeft Ingrid zich verder verdiept in de behandeling van oedeem en in 2018 geregistreerd als Fill&Flush oedeemtherapeut bij LTA:NL (Lymphoedema Training Academy Nederland). Dit is een stichting met als doel de best mogelijke zorg te verkrijgen voor patiënten met lymfoedeem, lipoedeem en lifestyle gerelateerde aandoeningen en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door het aanbieden van op wetenschap gestoelde toepassingen, educatie en trainingen aan zorgprofessionals die zorgdragen voor patiënten met lymfoedeem. https://www.lympf.org.uk

Oedeemtherapie Waalre

Wat doet een oedeemtherapeut?

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek gericht op het activeren van het lymfesysteem, het aanzetten van gezonde lymfeklieren en de weg hiernaartoe vrij te maken. Hierdoor kan het vocht wat opgehoopt is in een bepaald gebied draineren en verder in het lichaam opgenomen worden. De massagetechniek wordt ondersteund met allerlei tools zoals lymfetaping, lpg, cupping en fascietechnieken. Dit is afhankelijk van het klachtenbeeld.
Omdat ook beweging de lymfeafvoer stimuleert, zijn bewegingsoefeningen altijd een belangrijk onderdeel van de therapie. De oedeemtherapeuten van het oedeemnetwerk van Fysiovisie hebben hele prettige filmpjes met oefeningen voor thuis samengesteld die u van Ingrid meekrijgt.
Naast de manuele lymfedrainage is het essentieel om voldoende compressie te geven op het lichaamsdeel waar het oedeem zich bevind. Hiervoor wordt er veel gewerkt met therapeutisch elastische kousen of zwachtelmaterialen. Als het lymfoedeem door de therapie verminderd is, kan met een kous worden gezorgd dat de weefseldruk gehandhaafd blijft zodat het oedeem niet terug komt. Bij Ingrid kunt u ook terecht voor het aanmeten van het juiste compressiemiddel. Zij werkt als extern aanmeetpartner via Livit orthopedie. https://www.livit.nl/steunkousen

Wanneer is oedeemtherapie toe te passen?

Lymfdrainagemassage is zinvol gebleken bij de behandeling van:

 • primair lymfoedeem (aangeboren misvorming van het lymfvaatstelsel)
 • secundair oedeem als gevolg van de behandeling die bij kanker wordt toegepast:
  • operaties chemo en bestralingen, bijvoorbeeld borst- of genitaal kanker.
 • chronisch veneus oedeem dat vaak gepaard gaat met ulcus cruris (open been);
  • lymfdrainagemassage kan goed worden toegepast bij spataderen (varices)
  • posttraumatisch en postoperatief oedeem (zwellingen ontstaan na sport- en andere ongevallen, na operaties, reflexdystrofie en zwellingen; bij steriele ontstekingen zoals reuma)
  • andere oedemen zoals zwangerschapsoedeem, lipoedeem.
  • huidaandoeningen zoals littekens, fibrose of andere huidintrekkingen.

Voor het beste resultaat om het oedeem onder controle te houden is alleen manuele lymfedrainage niet voldoende. Voorlichting over het klachtenbeeld is erg belangrijk. Een combinatie van goede leefregels en huidverzorging, oefentherapie, gebruik van compressiemiddelen zoals zwachtels, wraps of een therapeutische elastische kous en manuele lymfedrainage.

U kunt bij Ingrid terecht voor meer informatie en het maken van een afspraak voor oedeemtherapie of het aanmeten van een therapeutische elastische kous.

Maak een afspraak voor meer informatie

In deze praktijk voor fysiotherapie en osteopathie ben ik werkzaam als oedeemtherapeut. Middels manuele lymfedrainage, lymfetaping, oefeningen, advies en zelfmangement voor thuis, ga ik voor optimaal resultaat bij klachten op gebied van lymfoedeem en lipoedeem.