Deel dit artikel

Revalidatie heupprothese of knieprothese: In Nederland komt atrose, slijtage aan een gewricht, steeds vaker voor. In sommige gevallen is het nodig om het gewricht te vervangen met een prothese. Dit wordt het vaakst gedaan met de heup of de knie. Het krijgen van een totale heup- of knieprothese kan een aangrijpende ingreep zijn, een individueel revalidatietraject met fysiotherapie is in de meeste gevallen noodzakelijk.
Bij MaxFysio Waalre gaan we samen met de patiënt werken aan een goed herstel. Hierbij kijken we niet alleen naar het herstel van de heup- of knieprothese, maar we nemen de algehele fitheid van het lichaam mee.

Oedeemtherapie Waalre

Voor de operatie van heupprothese of knieprothese

In de weken voordat de heupprothese of knieprothese wordt gezet richten we onze aandacht op het zo fit mogelijk maken van het lichaam. Hoe fitter het lichaam, des te fitter komt men uit de operatie. ‘Better in is better out’.
De weken voor de operatie zullen voornamelijk in het teken staan van krachttraining. We zullen de beenspieren gaan versterken, zodat de relatieve afname van de spierkracht na de operatie zo minimaal mogelijk is. Op deze manier zal het herstel van de spieractiviteit na de operatie wat vlotter verlopen.

Na de operatie van heupprothese of knieprothese

Het revalidatietraject van de totale heup- of knieprothese begint al snel na de operatie. De eerste week zal u met krukken lopen en gaan we rustig beginnen met het verbeteren van de bewegelijkheid en functie van het gewricht. Hierbij respecteren we het natuurlijke genezingsproces van het lichaam, de oefeningen zullen niet te belastend zijn.
Wanneer het lichaam zichzelf meer hersteld heeft gaan we de desbetreffende gewricht verder optraining met spierkrachtoefeningen en verbeteren we de mobiliteit. Naast de totale heup- of knieprothese gaan we ook aan de slag met de rest van het lichaam, zoals de core-stability en rugspieren, zodat u het revalidatietraject algeheel fitter afsluit en u uw gewenste activiteiten weer prettig kan hervatten.

Revalidatie na een totale heupprothese of knieprothese

Max Jansen, 23 jaar en ik ben een enthousiaste fysiotherapeut. Naast mijn werk als fysiotherapeut studeer ik osteopathie aan de International Academy of Osteopathy. Met aanstekelijk enthousiasme werk ik samen met de patiënt aan zijn/haar hulpvraag. Het doel voor ogen houden en oplossingsgericht werken zijn hierbij de belangrijkste elementen. De patiënt begeleiden in het herstel en samen het doel behalen, dat maakt fysiotherapie voor mij een prachtig vak. Wilt u meer weten, laat gerust een berichtje achter.