Deel dit artikel

Bij sportmassage denken de meeste aan een massage na afloop van het sporten om spierpijn te verzachten en het herstel van de spieren te bevorderen. Maar sportmassage is veel meer. We kunnen verschillende soorten sportmassage onderscheiden met elk hun eigen doel. Het gaat hier om de volgende soorten sportmassage:

  • Pre-activiteitsmassage
  • Post-activiteitsmassage
  • Passiviteitsmassage
Oedeemtherapie Waalre

Pre-activiteitsmassage

Een pre-activiteitsmassage is een massage die vooraf aan het sporten wordt gegeven. Hiermee worden je spieren voorbereid op de inspanning, waardoor het risico op blessures afneemt. Het is een stimulerende massage en het tempo van het masseren ligt hierbij een stuk hoger. De bloedcirculatie wordt geoptimaliseerd, je spieren worden op de juiste spierspanning gebracht en het bewegingsbereik van je spieren en gewrichten wordt vergroot. Je lichaam wordt in de ‘prestatiestand’ gebracht.

Post-activiteitsmassage

Een post-activiteitsmassage is een massage voor een sporter om na een wedstrijd of training weer zo snel mogelijk te herstellen. Een massage na het sporten kan hierbij dus helpen. Het gaat om een ontspannende massage met als doel om de normale toestand van je lichaam en je spieren na zware inspanning te herstellen. De massage is gericht op het afvoeren van afvalstoffen, zoals opgehoopt vocht en melkzuur in de spieren. Hierdoor wordt het herstel gestimuleerd, wordt spierpijn voorkomen of verminderd en ben je sneller en beter voorbereid op de volgende fysieke inspanning. Het kan je ook op mentaal vlak een rustgevend moment bieden om te reflecteren op de prestaties die je hebt geleverd of om alle stress van een wedstrijd van je af te laten stromen.

Passiviteitsmassage

Een passiviteitsmassage is een massage Tijdens een rustperiode waarin tijdelijk niet wordt gesport. Een passiviteitsmassage kan zowel stimulerend als ontspannend zijn. Het doel van deze massage is om de conditie van je lichaam te behouden en te verbeteren. Het gaat hier om een complete lichaamsmassage, die afgestemd wordt op jouw behoeften en de conditie van je spieren. De hierboven beschreven massages zijn daarentegen vaak op specifieke lichaamsdelen gericht, die je tijdens het sporten het meest belast.

Ben je toe aan een sport- en/of een ontspannende massage? Bel dan naar MaxFysio Waalre en vraag naar Niels voor een afspraak. (Werkzaam op donderdag en vrijdag)

Maak een afspraak voor meer informatie

Opleiding behaald in de Sport op het Summa College in Eindhoven. Sportmassage behaald bij IVS opleidingen. Zelf actief in de sportschool, altijd in voor een praatje en gezelligheid! Mijn naam is Niels, werkzaam op elke donderdag en vrijdag bij MaxFysio Waalre. Op deze dagen verzorg ik de lessen FysioFitness, Pilates & MaxTraining. Voor individuele begeleiding, vitaliteitstesten en/of sportmassage kun je ook bij mij terecht! Samen met u streven we naar een sportief en vitaal doel in deze bijzondere tijd.